Jak je to s užíváním kustovnice v těhotenství?

Kustovnice čínská, nebo-li Gojiinu Berry, je výbornou surovinou, která má blahodárné účinky na lidský organismus. Je skvělým doplňkem stravy. Otázkou zůstává, zda je možné tento poklad konzumovat i v požehnaném stavu, v době těhotenství. Neexistuje asi jednoznačná odpověď, zda kustovnici konzumovat během těhotenství, či nikoli. Názory odborníků i široké veřejnosti se zásadně liší. Ženy se i v těhotenství snaží dát svému budoucímu potomku jen to nejlepší. A některé konzumují kustovnici v poměrně vysokém množství. Je to ale skutečně pro plod dobré?

Těhotenství je stav, během kterého se s lidským, ženským tělem, děje něco jiného než je obvyklé. Tělo se chová nestandardně. Kustovnice v sobě obsahuje velké množství nejrůznějších látek, a to hned ve vysokém množství. Kromě jiného obsahuje kustovnice i antioxidant betain, který snižuje hladinu homocysteinu. Právě homocystein je aminokyselina, která vznikne jako vedlejší produkt při metabolické přeměně. Hrozí riziko srdeční zástavy a arterosklerózy. Betain proto může být především v těhotenství nevhodný.

Někteří odborníci se dokonce domnívají, že betain může vyvolat kontrakce dělohy, které mohou mít za následek potrat. Navíc i jiné látky, které jsou obsaženy v kustovnici, mohou vyvolat zvýšenou krvácivost žen, které užívají prášky proti srážení krve.

Kdo by chtěl ale důkazy, že je kustovnice v době těhotenství nevhodná, neexistují. Je nutné ale upozornit těhotné ženy, aby si přeci jen s konzumací kustovnice dávaly raději pozor. Vědecky nepodložené informace matou spoustu lidí. Neexistují totiž dostatečně kvalitní vědecké studie, které by domněnky potvrdily. Rozhodně ale můžeme doporučit těhotným ženám, aby konzumaci kustovnice v každém případě prodiskutovaly se svým ošetřujícím lékařem. Není dobré riskovat zdraví své ani svého plodu.